Harmonieorkest

Een harmonieorkest of kortweg harmonie is een orkest dat bestaat uit blaas- en slagwerkinstrumenten. In tegenstelling tot een fanfareorkest bestaat een harmonieorkest niet uitsluitend uit koperblazers, saxofoons en slagwerk, maar spelen ook houtblazers als klarinet, dwarsfluit, hobo, fagot en eventueel een strijkbas mee. Door deze veelzijdigheid van de instrumentale bezetting en de daarbij behorende klankkleur is een harmonieorkest in staat een groter scala aan nuances ten gehore te brengen.

Prinses Juliana Beekbergen is een zittend harmonieorkest en telt momenteel 40 leden. Het orkest komt uit in de 4e divisie van de KNMO en staat sinds januari 2019 onder leiding van Marten van der Wal als dirigent.

Het orkest speelt een zeer gevarieerd repertoire. Zo worden er originele en eigentijdse composities voor blaasorkest gespeeld, maar ook klassieke arrangementen, film-, pop- of musicalmuziek, marsen en koralen. Het harmonieorkest treedt meerdere keren per jaar op, meestal in de zaal maar ook wel in de open lucht. Wij geven minimaal vier concerten per jaar op verschillende locaties. Daaronder verzorgen wij themaconcerten, voor- en najaarsconcerten, maar ook Kerst- en Nieuwjaarsconcerten. Bij deze laatste concertvormen werken wij veelal samen met zangkoren en/of solisten. Verder is PJB aanwezig bij lokale activiteiten. Het harmonieorkest verzorgt de muzikale omlijsting bij de jaarlijkse dodenherdenking met koraalmuziek, en met muziek van het lichtere genre is PJB ’s zomers te beluisteren op één van de Veluwse Avondmarkten.

PJB heeft een opleidingsorkest (momenteel even op on hold) waardoor regelmatig (jeugd)leden het orkest instromen. Doorstroming naar het harmonieorkest is echter niet vanzelfsprekend. Een minimum niveau (in de regel het B-diploma of spelend op dat niveau) is vereist en toelating wordt beoordeeld door de dirigent.

Voor het optimaal uitvoeren van de muziek is een evenwichtige en zo volledig mogelijke bezetting van groot belang. In ons orkest zijn bijna alle vereiste instrumenten aanwezig, maar versterking is van harte welkom. Wij kunnen uitbreiding gebruiken op:

  • Hobo
  • Klarinet
  • Slagwerk
  • Trompet

Maar ook bespelers van andere instrumenten zullen wij graag in onze gelederen opnemen.

Muzikanten die ons orkest kunnen versterken zijn van harte welkom. Ben je op zoek naar een vereniging waar in een prettige sfeer goed muziek wordt gemaakt, bezoek dan eens een repetitie. Belangstellenden zijn van harte welkom om geheel vrijblijvend een kijkje te komen nemen op onze wekelijkse repetitie. Wij repeteren elke woensdagavond van 19.45-22.00 uur in gebouw het Hoogepad, Papenberg 5 in Beekbergen.

PJB kent verder nog een aantal kleinere ensembles, veelal samengesteld uit leden van het harmonieorkest. Klein PJB is een ensemble in flexibele samenstelling. Het speelt lichte muziek bij bepaalde festiviteiten als bijvoorbeeld een braderie of activiteiten waar het voltallige harmonieorkest minder op z’n plaats is. De PJB houtgroep en de PJB kopergroep zijn ensembles die specifieke muziek spelen bij bepaalde gelegenheden. Bijvoorbeeld de begeleiding bij Kerstbijeenkomsten, de jaarlijkse Volkskerstzang en het begeleiden van zangkoren.

Buiten het muziek maken organiseren wij door het jaar heen verschillende activiteiten als workshops, een barbecue en een verenigingsavond om ook de sociale band in stand te houden.